Pro Justitia rapporteur

Pro Justitia onderzoek biedt gedragsdeskundigen de mogelijkheid om zorgvuldig, diepgaand gedragskundig onderzoek te doen.

Het gaat om onderzoeken naar verdachten in strafzaken en betrokkenen in familierechtelijke zaken.

Rapporteurs kunnen uitgebreid tijd nemen voor diagnostiek. Het zijn vaak uitdagende zaken. Veel onderzochten hebben complexe problematiek. De belangen zijn groot, voor zowel de onderzochten als de maatschappij.

Roza vertelt over haar werk als pro Justitia rapporteur (youtube.com)

0.00 pro Justitia rapporteur Roza rijdt in haar auto, met de PI op de achtergrond
0.09 Roza treedt de Penitentiaire inrichting binnen
0.17 Roza zit
0.25 Roza ontvangt haar badge bij de balie van de PI
0.32 Roza zit
0.35 Grijze lange gang van de PI en de deuren
0.45 gedetineerde en bewaker lopen door de gang
0.50 gedetineerde schudt Roza de hand
0.55 gedetineerde gaat tegenover Roza zitten
1.02 Roza zit
1.10 gedetineerde en Roza praten met elkaar
1.18 hand schrijft met pen op papier
1.23 close-up Roza’s ogen
1.28 close-up handen gedetineerde ineengevouwen
1.33 tekstblok: Pro Justitia rapporteurs zijn psychiaters of psychologen, die de opleiding tot Pro Justitia rapporteur hebben gevolgd bij het NIFP. Ze zijn geregistreerd bij het NRGD.
1.37 Roza zit
1.42 Roza loopt door de gang
1.48 tekstblok: Het NIFP ondersteunt de rapporteur onder andere door feedback op de conceptrapportage en een vraagbaakfunctie.
1.51 Roza loopt door de gang
1.55 Roza zit
2.00 Roza zit achter de computer
2.04 close-up Roza’s ogen
2.09 close-up Roza’s typende handen
2.13 Roza zit en praat in de camera
2.16 Aftiteling: Dienst Justitiële Inrichtingen – Ministerie van Justitie en Veiligheid. Alle rechten van deze film zijn voorbehouden. Het vervaardigen van kopieën en/of het verspreiden van delen van deze film in welke vorm dan ook is verboden. Dit is een productie van het NIFP. Voor meer informatie zie www.nifp.nl

Het NIFP bemiddelt bij de totstandkoming van pro Justitia rapportages. Hiervoor werken wij met eigen medewerkers en met freelance rapporteurs. Momenteel hebben we een bestand van zo’n 400 freelancers. Dit bestand willen wij graag verder uitbreiden.

Om te kunnen rapporteren, volgen gedragsdeskundigen de opleiding pro Justitia rapporteur. Het NIFP organiseert deze opleiding, waarmee een goede basis wordt gelegd voor het rapporteren. We begeleiden startende rapporteurs en zijn ook later beschikbaar als vraagbaak of om gewoon even te overleggen. Regelmatig organiseren we bijscholingsmodules, refereerbijeenkomsten en landelijke dagen zodat de rapporteurs op de hoogte blijven van de meest actuele inzichten.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met het NIFP: nifp@dji.minjus.nl. Je kunt ook bellen met de locaties van het NIFP. We vertellen je graag over de mogelijkheden.