Tessa, Ella en Mieke, beleidsterrein zorg
Verhalen uit de praktijk
“Alle GZ-opleidingsplekken zijn voor de komende twee jaar gevuld.”
Iedere 2 weken publiceren we een interview uit de reeks over de agenda inhoud 2024. De hekkensluiter is het beleidsterrein zorg. Dit beleidsterrein onderscheidt zich niet alleen doordat het inhoudelijk wordt vormgegeven door drie collega’s, maar is ook anders dan de andere terreinen omdat bijna al het beleid dat wordt ontplooid ten behoeve is van de justitiële inrichtingen van DJI.
Deze inbedding bij DJI maakt het een van de interessantste maar ook meest complexe beleidsterreinen. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe werkwijze die is ontwikkeld voor de ISD-afdelingen, vertellen Tessa Ledderhof, Mieke Breij en Ella Mutter.
Ella: “Dit project is afgelopen jaar afgerond en de nieuwe werkwijze wordt nu in kleine brokjes uitgeprobeerd. Het doel daarvan is om een beter zorgklimaat op de ISD-afdelingen neer te zetten waardoor de behandeling van de mensen die daar zitten al binnen DJI begint. En dat mensen gemotiveerd worden om sneller naar het extramurale deel te gaan.”
Mieke: “Complex omdat wij plannen maken die binnen de PI’s worden uitgevoerd, waarvoor we dus altijd een intensieve samenwerking moeten aangaan met de PI’s. Voor het ISD-project bleek een parallel traject te lopen voor uniformering van D&R processen binnen de ISD. De ISD-afdelingen werden wegens capaciteitsproblemen deels gevuld met gedetineerden zonder de ISD-maatregel. Beide maakten dat het langer duurt om een nieuwe werkwijze op te leveren dan gehoopt en gepland.”
“Alle GZ-opleidingsplekken zijn voor de komende twee jaar gevuld.”
Strategisch HR-beleid
Mieke: “Een ander goed voorbeeld is dat we de inrichtingen het afgelopen jaar hebben ondersteund in het voor elkaar krijgen van GZ-opleidingsplekken. We zijn heel blij dat dit is gelukt. Onder meer omdat het in een goede manier is om zorgpersoneel te boeien en binden. Momenteel lopen er door het hele land opleidingen die vanuit de centrale gelden worden gefinancierd. In totaal is er jaarlijks ruimte voor 15 lopende opleidingen die centraal gefinancierd kunnen worden. Deze zijn voor de komende twee jaar al bijna allemaal gevuld.”
Functiedifferentiatie
Tessa: “Vanaf augustus 2022 kregen de inrichtingen de mogelijkheid om formeel 5 nieuwe zorgfuncties in te zetten, denk bijvoorbeeld aan de verpleegkundig specialist, de basispsycholoog en de doktersassistent. Dit kan helpen bij het omgaan met krapte op de arbeidsmarkt. Het kan ook meerwaarde hebben voor de kwaliteit van zorg. Dat begint nu echt te lopen. Een procesevaluatie een half jaar na introductie van de profielen laat een positief beeld zien. Veel inrichtingen hebben al één of meerdere nieuwe functies geïmplementeerd, een enkele inrichting maakt de bewuste keuze om dit niet te doen. Ook zijn er bij NIFP Noord-Holland en in het Pieter Baan Centrum verpleegkundig specialisten (i.o.) begonnen om psychiaters te ondersteunen.”
Ella: “Een ander project wat nu helemaal loopt zijn de introductiedagen nieuwe stijl. We hebben nieuwe introductiedagen voor alle zorgmedewerkers en -managers opgezet waardoor mensen goed binnenkomen bij DJI. Zorg leveren in detentie is toch iets heel anders dan zorg leveren in een zorginstantie. We hebben hiervoor twee films gemaakt over het werken als zorgprofessional binnen de muren van DJI. We organiseren als NIFP vier keer per jaar zo’n introductiedag.”
Bekijk de films (2) hier en hier.
“Interessant om te horen hoe ze het in Tadzjikistan, Frankrijk of Denemarken aanpakken met bijvoorbeeld de inzet van ervaringsdeskundigen.”
Ella: “Ook leuk om te noemen is het WHO-congres over mentale gezondheid in detentie dat het NIFP in april organiseerde samen met andere onderdelen van DJI. Dit was een groot succes, met meer dan 250 deelnemers uit 35 verschillende landen. Heel interessant om te horen hoe ze het in Tadzjikistan, Frankrijk of Denemarken aanpakken met bijvoorbeeld de inzet van ervaringsdeskundigen.”
Nederland gastland WHO-congres over zorg in detentie in 2024 | Nieuwsbericht | NIFP
Tessa: “In 2023 is het programma vernieuwing elektronisch patiëntendossier (EPD) echt van start gegaan. Vanuit het NIFP leverden diverse collega’s advies over de inrichting van dit programma en over de wensen en eisen die zullen worden gesteld aan de EPD onderdelen. Een uitdagend project dat onder meer gericht is op betere onderlinge informatie-uitwisseling en dat in 2024 volop doorgaat!”.
Tessa: “Terugblikkend op 2023 vind ik het relevant om te melden dat we begonnen zijn met een aangepaste tuberculose screening in de inrichtingen. Het maken van een longfoto werd gestaakt omdat deze een te lage opbrengst had. In plaats daarvan werd onder meer een IGRA-bloedtest aangeboden aan specifieke doelgroepen. Evaluatie van deze nieuwe wijze over 2023 laat zien dat we het tuberculose screeningsbeleid verder kunnen gaan afschalen. Dit is bijzonder gelet op de al sinds vele jaren uitgevoerde screening binnen detentie”
Verslavingszorg binnen detentie
Ella: “Vooruitblikkend kijk ik dit jaar erg uit naar ons project op het gebied van verslavingszorg. Een groot deel van de populatie van DJI is verslaafd, aan een of meerdere middelen. De huidige zorg binnen de P.I. blijft achter bij de mogelijkheden die er buiten zijn. Tegelijkertijd is het een mooie kans om met die verslaving aan de slag te gaan omdat ze tóch binnen zitten en min of meer gedwongen detoxen.
Een mooie plek om te beginnen en om het gesprek aan te gaan. We zijn een werkgroep gestart om te inventariseren wat de interventies zijn die buiten de muren worden ingezet en wat de mogelijkheden zijn om deze ook binnen de muren in te zetten.”
“Op 2 juli organiseerden we onze eerste invitational conference waarbij we ook allerlei externe partners uitnodigen. Denk aan het Trimbos Instituut, de GG&GD, Pompekliniek, de forensische verslavingskliniek Basalt, Reclassering Inforsa, Jellinek en Tactus. Binnen DJI hebben we de uitnodiging verstuurd aan psychologen, psychiaters en huisartsen. Mensen uit verschillende P.I.’s hebben al gereageerd dat ze graag willen komen en meedenken.
We willen halverwege 2025 een richtlijn en handvatten opleveren en daarin antwoord te geven op de vraag: hoe kunnen we de verslavingszorg in detentie verbeteren? Fijn dat deze wijdverspreide problematiek nu hoog op de agenda komt.'
“Functie-overstijgende samenwerking, zodat er goede zorg geleverd kan worden, zonder dat het dubbel werk oplevert.”
Functie-overstijgende samenwerking zorgprofessionals bij veelvoorkomende problematiek
Mieke: “Ook dit jaar werken we verder aan het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende zorgprofessionals. Dit doen we aan de hand van veel voorkomende problematiek bij onze justitiabelen: welke professionals worden nu bij zo’n probleem betrokken en op welke manier? Kunnen we dat beter coördineren en afstemmen met elkaar? Zodat er goede zorg geleverd kan worden, zonder dat het dubbel werk oplevert.”
Lees de gehele agenda inhoud 2024 hieronder.