Nederland gastland WHO-congres over zorg in detentie in 2024

Save the date: op 18 en 19 april 2024 organiseert het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) samen met andere onderdelen van Dienst Justitiële Inrichtingen en het ministerie van Justitie en Veiligheid het eerstvolgende World Health Organization (WHO)-congres over zorg in detentie. Het thema dit jaar is: mental health and wellbeing in detention centres: prison health is public health.

Beeld: Theater Amsterdam

Op het congres onderzoeken wetenschappers, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en zorgprofessionals wereldwijd de relatie tussen gezondheid in detentie en publieke gezondheid. De focus ligt hierbij op mentale gezondheid. Aan welke knoppen kunnen we draaien om de mentale gezondheid van onze doelgroep te verbeteren? Welke best practices in Nederland kunnen we delen met andere landen? En wat kunnen wij van andere gevangenissystemen leren?

Marrit de Vries, directeur inhoud van het NIFP:

We zijn ontzettend trots dat wij dit jaar gastland mogen zijn van dit congres. Gezondheid in detentie is een belangrijk onderwerp, dat niet alleen vanuit menselijk opzicht doorlopend onze aandacht behoeft, maar ook omdat het bijdraagt aan een veilige terugkeer in de samenleving. De uitdagingen op het gebied van zorg in detentie waar wij voor staan zijn niet alleen aan Nederland voorbehouden, maar overstijgen onze grenzen. Het is daarom heel goed dat wij kennis en ervaringen hiermee op een internationaal niveau uitwisselen.”

Carina Ferreira-Borges, Regional Advisor, Unit Head Alcohol, illicit drugs and Prison Health, WHO Regional Director for Europe:

“People who end up in prison suffer disproportionately with mental health issues. Without adequate care, these problems can be exacerbated. Providing quality care to this group is a responsibility for all governments and will contribute to accelerate progress towards universal health coverage. I sincerely thank our Dutch partners for hosting this important event, for highlighting the needs of people in prison, and for striving to transforming attitudes towards mental health and advance their wellbeing.”

Het congres vindt plaats op 18 en 19 april 2024 in Theater Amsterdam. De voertaal is Engels. Op woensdag 17 april bezoekt een groep internationale gasten het Pieter Baan Centrum en de Oostvaarderskliniek in Almere.