Zorgprofessionals in beeld FORZO/JJI

Ben je nieuw bij DJI? Heb je de introductiefilm over de zorg binnen DJI al gezien en wil je nog eens terugkijken? Of je heb de film nog niet gezien?

De patiënten zitten daar soms zeven jaar, dus je hebt ook een band en dan is het heel mooi om te zien dat het gewoon ook beter met ze gaat en dat ze stappen maken naar verlof en dat ze uiteindelijk naar buiten gaan wonen. Dat is gewoon te gek vind ik.

Ik ben natuurlijk daar de spin in het web. Ik ben degene die de verbinding houdt tussen mijn zorgprofessionals.

Het geeft een stukje voldoening. Ik kom ook eigenlijk altijd met plezier naar mijn werk en ben lekker bezig en heb een fijn gevoel als ik een leuk gesprek heb gehad.

Welkom bij Dienst Justitiële Inrichtingen, afgekort DJI. De komende tijd zal je meer en meer leren. Maar voor nu hebben we alvast wat belangrijke informatie voor je op een rij gezet. DJI heeft als primair doel om bij te dragen aan de veiligheid van de samenleving. Als DJI hebben we een zorgplicht. Dat houdt in dat iedereen die bij ons verblijft toegang heeft tot zorg die gelijkwaardig is aan de kwaliteit buiten. Dit noemen we het equivalentie beginsel. Maar zoals je weet kom je wel te werken in een bijzondere setting. En er zijn verschillen met de zorg buiten.

Wat hetzelfde is, is dat een soort van huisartsenpraktijk is de medische dienst. Maar als wij uh patiënten binnen ontvangen. Er komt wel eens begeleiding mee, overal hangen camera's. Als mensen naar het ziekenhuis moeten, moeten ze met beveiligd vervoer of ze gaan met een sociaal therapeut van de afdeling. Als ze al wel verlof van status hebben, maar dat ze wel begeleid kunnen. De zorg wordt ook geregeld via het Vademecum. Dat is zeg maar een document waar alle zorg is vastgelegd voor justitie. Eigenlijk net als met een gewone zorgverzekering. Alleen is dit collectief natuurlijk met beperkingen binnen justitie geregeld.

Als medewerker op de medische dienst werk je integraal mee aan de forensische behandeling van een patiënt welke is opgelegd door de rechter.

Uitgangspunten waar wij werken is wel dat de behandeling natuurlijk centraal staat. De medische dienst heeft dat niet als hoofddoel, maar de behandeling is daar wel gewoon een heel belangrijk onderdeel van. Voorbeelden zijn vroegsignalering, dus het is zeg maar heel erg belangrijk dat als er iets gebeurt op de medisch dienst of een patiënt veel pijn heeft, dat dat altijd teruggekoppeld wordt naar de leef afdeling, want dat beïnvloedt toch wel gedrag.

De doelgroep verschilt per inrichting, maar ook binnen de inrichting zul je te maken krijgen met verschillende soorten problematiek. In het Forensisch Psychiatrisch centrum De Oostvaarders Kliniek worden patiënten behandeld met een TBS maatregel. Patiënten met psychotische problematiek verblijven op een structuur cluster en patiënten met persoonlijkheidsproblematiek op een regulier cluster. Mannen en vrouwen worden hierin niet gescheiden. Daarnaast beschikt de Oostvaarders kliniek over een forensische verslavingskliniek genaamd Basalt. In het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht worden patiënten behandeld die intensieve zorg nodig hebben vanwege complexe psychiatrische problematiek. De patiënt populatie is gevarieerd van GGZ intensieve zorg patiënten en asielzoekers tot vreemdelingen met TBS en vreemdelingen in het strafrecht.

Bij de forensische zorg bij DJI hebben wij verschillende doelgroepen met hun eigen problematiek. Deze hebben allemaal een eigen benadering nodig. Hierbij moeten we altijd alert zijn en dit maakt nou net de uitdaging als verpleegkundige bij DJI.

De Rijks Justitiële Jeugdinrichting heeft meerdere locaties. Er verblijven jongeren tussen de grofweg twaalf en 23 jaar oud die in preventieve hechtenis zitten of die een jeugddetentie of PIJ maatregel opgelegd hebben gekregen. De inrichtingen werken vanuit een orthopedagogisch klimaat, waarbij de jongeren een dagprogramma met onderwijs en behandeling wordt aangeboden. Er zijn afdelingen voor kort en lang verblijf en er zijn een aantal landelijke bestemmingen.

Het werken met jongeren betekent openstaan voor hun vragen, met in je achterhoofd waar ze vandaan komen en hoe ze ook kunnen zijn. Wat ze niet aan mij laten zien. Ik noem het  gepaste afstand houden, maar wel met een stukje nabijheid geven van ik luister naar je, ik neem je serieus wat ik voel van hé, je voelt je gezien. Nou door mij. En dan zie je soms al een stuk oplegging, Alleen dat al. Eerlijk zijn naar de jongeren. Heel belangrijk. Dat je gewoon eerlijk zegt ik weet het niet, dat mag ook. Dat kan ook.

We kijken naar de route die een patiënt of jongeren doorloopt op het gebied van zorg.

Als wij onze medische intake doen, dan schat je in van, wat voor zorg is hier extra nodig? Heeft iemand medicijnen? Loopt iemand al bij een huisarts? Is iemand net uit een ziekenhuis ontslagen? Je krijgt van alles binnen. Als we denken joh, hij zit er niet goed bij, heeft geen psychofarmaca, maar vertrouw het niet. Kunnen we kort lijntje leggen met de behandel coördinator of met de psychiater. Dus dat Dat is heel divers wat er uit een intake komt.

Als een patiënt of jongeren naar de dokter wil, dan kan dit worden gevraagd bij de medische dienst. In sommige inrichtingen gebeurt dat door een briefje in te vullen. In andere inrichtingen kan de persoon het aangeven bij een socio therapeut of naar de medische dienst bellen met de telefoon op de afdeling.

Binnen de RJI doen wij op de medische dienst ook aan toe geleiding. Dat betekent als wij jongens zien of het is in een medische intake of tijdens een consult of zelfs op de groep. Als we daar zijn en je hoort iets, je denkt van ja, dit is niet oké dan daar moet iets mee. Dan hebben we echt alle lijntjes open om de jongens toe te geleiden naar de huisarts of naar de tandarts, of naar de behandel coördinator of naar de psychiater.

Als de medische zorg niet in de inrichting kan worden verleend, kan de huisarts of tandarts doorverwijzen naar het ziekenhuis. De patiënt of jongeren wordt dan begeleid naar de afspraak door de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Zij verzorgen al het vervoer van justitie, Abelen patiënten en jongeren bij DJ. Als iemand al een verlof machtiging heeft, dan mag diegene ook zelfstandig of met begeleiding van bijvoorbeeld groepsleiding of socio therapeuten naar de afspraak. Ja, je hebt nu al een aantal zorgprofessionals voorbij zien komen. De medische dienst bestaat onder andere uit verpleegkundigen, huisartsen, praktijkondersteuners, huisarts en tandartsen. Binnen de Rijks Forensische Zorginstellingen is het hoofd Medische dienst verantwoordelijk voor het team. Binnen de jeugdinrichtingen is dit een manager opvoeding en behandeling. Per inrichting kan de grootte en samenstelling van de medische dienst verschillen. Daarnaast werk je ook vaak samen met mensen buiten de medische dienst.

Binnen onze instelling werken we samen met uh de psychiater. De socio therapeuten van de afdelingen en disciplines buiten, zoals het ziekenhuis. Verder de disciplines die bij ons bij de medische dienst komen. Dat zijn de fysiotherapeut, pedicure en de diëtisten. Die komen eens in de zoveel tijd. Dat zijn de disciplines waar we echt direct mee te maken hebben. Omdat je met veel disciplines werkt maakt dat het wel interessant. Eigenlijk is geen dag hetzelfde.

Fpc, De Oostvaarders Kliniek, CTP Veldzicht en de Rijks Justitiële Jeugdinrichtingen vallen onder de divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen, afgekort voor FORZO JJI. De divisie koopt onder andere zorg in bij particuliere tbs klinieken en jeugdinstellingen. Een van de andere divisies van D.H. is de divisie Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring, afgekort GW VB. Alle penitentiaire inrichtingen, detentiecentra, penitentiaire psychiatrische centra en het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg vallen hieronder. De Divisie Individuele Zaken neemt beslissingen over de plaatsing en vrijheden van justitie, abelen, jongeren, tbs gestelden en vreemdelingen. Er zijn ook organisatieonderdelen die deze divisies ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, afgekort het NIFP.

Binnen het NIFP houden we ons bezig met de ondersteuning van de zorg en zorgverlening binnen justitiële inrichtingen. Voor de divisie GW en VB ontwikkelen we beleid en beleidskaders voor zowel de somatische als de psychische zorg. Voor de divisie Forzo jeugd is dat net anders en houden we ons alleen bezig met de beleid en beleidskaders voor de somatische zorg. Vanwege het behandel karakter in die type inrichtingen binnen het NIFP werken met een multidisciplinair team samen met verschillende achtergronden. Denk hierbij aan beleidsadviseurs, maar ook artsen, psychologen, tandartsen en farmaceuten. En dit doen wij om de multidisciplinaire zorgteams binnen de inrichtingen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Een andere ondersteunende dienst waar je mee te maken zult krijgen is de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Er zijn nog meer organisatieonderdelen, maar voor nu houden we het hierbij. Alle divisies en organisaties samen vormen DJI.

Wij zijn natuurlijk een hele erg grote organisatie. En eigenlijk is het belangrijkst natuurlijk dat we met z'n allen dezelfde kant op gaan. Want dat is eigenlijk de enige manier om de beste resultaten te behalen.

Samen zorgen we voor een veilige en humane samenleving. Veel werkplezier. We zijn blij dat je er bent.