Waarde SWAP

Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de SWAP (Shedler-Westen Assessment Procedure), bij mensen die in aanraking komen met justitie. De SWAP is een methode waarmee psychologen en psychiaters onderzoeken of iemand een persoonlijkheidsstoornis (psychische ziekte) heeft.

De SWAP helpt de kijk van de psycholoog of psychiater bij een forensische beoordeling te ordenen. En het helpt bijvoorbeeld meer zicht te krijgen op hoe mensen met spanningen omgaan (afweermechanismen). Andere methoden, zoals gesprekken of vragenlijsten, geven daarover vaak te weinig informatie.

Huidig wetenschappelijk onderzoek

In dit onderzoek wordt gekeken wat de waarde (sensitiviteit) van de SWAP is bij forensische beoordelingen. Ook wordt in dit onderzoek gekeken of de SWAP bij kan dragen aan de bepaling van het recidiverisico (kans dat iemand opnieuw de fout in gaat). De eerste resultaten van dit onderzoek zijn recent gepubliceerd.

Persoonlijkheidsstoornissen en criminaliteit

Persoonlijkheidsstoornissen komen veel voor bij mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf. Deze stoornis kan invloed hebben op crimineel gedrag. En het kan de kans op herhaling van een misdrijf verhogen. Daarom is het belangrijk dat goed onderzocht wordt of een verdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft.

Wie en wanneer

Onderzoekers: Maaike Kempes, Paul Smits
Samenwerking: Jos Egger, Paul van der Heijden, Kim Lie Sam Foek-Rambelje (Radboud Universiteit)
Periode onderzoek: 2020-2022