Aflevering 3: De Neuropoli

In de derde aflevering van Dossier Delict duiken we in de hersenen van verdachten. Achter een ernstig delict kan namelijk een hersenaandoening schuilgaan. We nemen een kijkje op de Neuropoli, waar verdachten worden onderzocht door een klinisch neuropsycholoog en een neuroloog en waar testpsychologisch onderzoek wordt afgenomen door testpsychologen van het Pieter Baan Centrum.

Met de Neuropoli wil het NIFP kennis over neurocognitieve stoornissen vergroten en rapporteurs ondersteunen in het toepassen van neuro(psycho)logisch onderzoek, danwel zelf, danwel door neuro-experts.

Wetenschappers weten namelijk steeds meer over de hersens van daders. “Internationaal onderzoek toont aan dat ongeveer 35 procent van alle gedetineerden een vorm van niet-aangeboren hersenletsel heeft”, zegt Thijs van de Kant, klinisch psycholoog in het Pieter Baan Centrum en initiatiefnemer van de neuropoli. “In de gewone bevolking is dat zo’n 5 procent.”

Wat voor rol speelt hersenonderzoek in de pro Justitia-rapportage? En wat voor hersenaandoening komen de onderzoekers tegen?

Luister hier naar aflevering 3