Screen en Intervene (SCIN)

Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de biopsychosociale ontwikkelprofielen van adolescenten. En op basis daarvan welke interventies het beste bij deze profielen passen om delinquent gedrag te verminderen.

Steeds meer jeugdige delinquenten plegen ernstige misdrijven. Ook het percentage jeugdigen en jongvolwassenen dat na gevangenisstraf recidiveert blijft hoog. Verbetering van de forensische jeugdzorg is dus nodig voor deze groep jonge delinquenten.

In 2014 is het Adolescentenstrafrecht ingevoerd. Sindsdien adviseren en beslissen professionals over welke jongvolwassenen (18-23 jaar) volgens het jeugdstrafrecht berecht moeten worden. Sommige jongvolwassenen hebben namelijk meer baat bij de pedagogische interventies van het jeugdstrafrecht, ten opzichte van de interventies beschikbaar onder het volwassenstrafrecht. Dit komt omdat de hersenen zich tot in de late adolescentie doorontwikkelen. Hierdoor zijn belangrijke biopsychosociale factoren bij sommige jongvolwassenen nog volop in ontwikkeling. Omdat de hersenen van deze jongeren nog in ontwikkeling zijn, kan zo’n jongere in deze fase makkelijker in een positieve richting bijgestuurd worden. Op dit moment is er echter nog weinig bekend over welke jongvolwassenen, met welke biopsychosociale kenmerken (profielen), hier het meeste baat bij zouden kunnen hebben.

Huidige wetenschappelijk onderzoek

Op basis van het zogenaamde biopsychosociale model worden individuele ontwikkelprofielen van jeugdige en jongvolwassen delinquenten onderzocht. Volgens dit model is delinquent gedrag het resultaat van een complex samenspel tussen risico- en beschermende factoren op het gebied van neurobiologie, psychologie en de sociale omgeving.

De resultaten van het onderzoek zullen ons inzicht geven in de verschillende biopsychosociale profielen binnen deze groep jongeren, en hoe deze zich ontwikkelen over tijd. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden bij de ontwikkeling van een instrument. Dit instrument is bedoeld voor professionals die adviseren en beslissen over de toepassing van het adolescentenstrafrecht en andere professionals uit de forensische klinische praktijk. Het instrument zorgt ervoor dat we forensische interventies effectiever kunnen inzetten, afhankelijk van iemands individuele behoeftes. Dit zal uiteindelijk leiden tot een afname in recidive en een toename in het welzijn en maatschappelijk functioneren van deze jongeren. 

Om de kans op een succesvol gebruik van de kennis en het instrument in de praktijk te vergroten, zijn jongeren en professionals uit de praktijk bij alle fases van het onderzoek betrokken.

Wie en wanneer

Onderzoeker: Melanie Franse

Periode onderzoek: 2023-2028