De psychiater en de terrorist: Precisie psychiatrie en risicoanalyse

Veel psychiaters kennen terroristen van het nieuws en niet van hun spreekkamer terwijl ze wel te maken kunnen krijgen met geradicaliseerde personen. Uit recent onderzoek blijkt dat bij plegers van terroristische misdrijven psychopathologie voorkomt. Maar of en zo ja welke relevantie dit heeft is nog niet duidelijk.

Door de terroristische aanslagen in Brussel, Parijs, Londen en Berlijn staat het begrijpen en voorkomen van terroristische aanslagen hoog op de Europese politieke agenda.Er is goed empirisch onderzoek nodig om inzicht te krijgen in bepalende factoren voor terroristisch handelen.

Elke Europese lid staat heeft veelal niet genoeg terroristen of te weinig kennis om goede strategische analyses te maken over risico’s en drijfveren voor terrorisme. Daarom is Europees onderzoek nodig.

Dat dient te gebeuren op basis van betrouwbare justitiële bronnen in plaats van op ‘open source’ informatie, en een vergelijking met een controlegroep is daarbij nodig. In 2017 is het NIFP daarom samen met Europese partners gestart met door de EU gesubsidieerd onderzoek in het zogenaamde DARE-project naar personen die veroordeeld zijn voor terroristische misdrijven en zij die daarbij overleden zijn.