De Volkskrant publiceert reportage over de Neuropoli

Afgelopen zaterdag publiceerde de Volkskrant een uitgebreide reportage over de Forensische Neuropoli, op de eerste pagina van het wetenschapskatern.

Beeld: ©Volkskrant

Verschillende collega’s worden geïnterviewd over de ontstaansgeschiedenis en het belang van de poli. Ook het verloop van een onderzoek en de wetenschappelijke achtergrond komen aan bod.

“Er moet meer aandacht komen voor het brein van verdachten, vinden de onderzoekers van de psychiatrische observatiekliniek in Almere. Want achter een heftig delict gaat soms een ernstige hersenaandoening schuil.

Wetenschappers weten steeds meer over de hersens van daders. ‘Internationaal onderzoek toont aan dat ongeveer 35 procent van de gedetineerden een vorm van niet-aangeboren hersenletsel heeft’, zegt Thijs van de Kant, klinisch psycholoog in het Pieter Baan Centrum en initiatiefnemer van de neuropoli. ‘In de gewone bevolking is dat zo’n 5 procent.’

Dat verschil heeft vermoedelijk te maken met het harde leven dat criminelen vaak leiden, zegt Van de Kant. ‘Ze worden vaker blootgesteld aan middelengebruik, geweld en roekeloos gedrag dat tot ongelukken leidt, vaak al vanaf jonge leeftijd.’”

Lees verder op Volkskrant.nl

Beeld: ©Volkskrant

Podcast

Naar aanleiding van het artikel over de Neuropoli werd Thijs van de Kant uitgenodigd bij 'Ondertussen in de kosmos', de wetenschapspodcast van de Volkskrant.

Luister hier naar deze aflevering.