De specialisatie tot jeugdrapporteur start op 9 december 2022.
De specialisatie bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte. Tijdens het theoretische gedeelte volg je zes modules en vier keer een dagdeel intervisie.

Voor het praktische gedeelte schrijf je vijf rapporten onder toezicht van een ervaren rapporteur.
De specialistatie jeugd is bedoeld voor iedereen die het algemene deel van de opleiding tot pro Justitia rapporteur voor volwassenen heeft afgerond.
Investeer in de toekomst
Minderjarige verdachten in strafzaken kunnen erg kwetsbaar zijn. Het is belangrijk dat ze op de juiste plek terechtkomen en de zorg krijgen die ze nodig hebben. Als rapporteur jeugd lever je hieraan een essentiële bijdrage.
Rapporteren doe je niet zomaar. Je werkt op het snijvlak van het juridische en het zorgdomein. Als rapporteur doe je in opdracht van de rechter onderzoek naar iemand die verdacht wordt van een misdrijf. Dit vraagt specialistische kennis en vaardigheden. Tijdens de opleiding tot pro Justitia rapporteur jeugd train je de belangrijke aspecten van het vak, zoals gesprekstechnieken en diagnostische vaardigheden. Je leert om in korte tijd een goede diagnose te stellen en de risico's op gevaarlijk gedrag in te schatten.
PJ-rapporteur jeugd is een perfecte baan om te combineren met je bestaande baan als behandelaar. Het aantal uren dat je aan een rapportage besteedt is flexibel in te delen en de jeugdinrichtingen zijn ook buiten werktijden beschikbaar voor bezoek van rapporteurs.
Wil je meer weten over de opleiding of heb je belangstelling voor het volgen van de opleiding? Neem dan contact op met opleidingen.nifp@dji.minjus.nl, of vul onderstaand formulier in.
Accreditatie
De opleiding is geaccrediteerd door de beroepsverenigingen NVvP, FGzPt, NVO en NIP. De opleiding pro Justitia rapporteur is erkend door het NRGD (Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen). Dit is praktijk sinds januari 2020. Deze erkenning is in januari 2022 hernieuwd en geldt voor een periode van vijf jaar. Voor rapporteurs die volwassenen en jeugd in strafrechtelijk kader rapporteren, betekent dit dat het eindgesprek van de opleiding de aparte inhoudelijke toetsing door het NRGD vervangt. Na succesvolle afronding van de opleiding kunnen zij registratie bij het NRGD aanvragen. Zij zijn dan voor twee jaar voorwaardelijk geregistreerd als gerechtelijk deskundige.
Inschrijving
Het leerjaar 2022-2023 is vol en de inschrijving gesloten. Hou deze pagina in de gaten voor informatie over leerjaar 2023-2024 of meld je alvast aan via onderstaand formulier.
In het vorige leerjaar waren de kosten voor het algemene deel € 4.400 en voor elk specifieke deel € 2.200. Voor het volgende leerjaar worden de kosten mogelijk aangepast.