Wetenschappelijke stage uitspraken PBC

De stage ‘van advies tot vonnis’ betreft een wetenschappelijke stage waarin de stagiair de opdracht krijgt om vonnissen te verzamelen via o.a. rechtspraak.nl in strafzaken waarin het Pieter Baan Centrum (PBC) een rapport heeft uitgebracht. Deze opdracht maakt uit van een onderzoek naar de opvolging van de adviezen van het PBC door de rechtbank. Het onderzoek helpt daarbij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en het PBC om zicht te krijgen op de kwaliteit van de rapportages.

Beeld: ©NIFP

Vacature onderzoeksstage (en scriptie) voor een masterstudent

Het NIFP doet onderzoek naar de opvolging van de adviezen die psychiaters en psychologen geven in de pro-Justitiarapportages. In het PBC worden jaarlijks ongeveer 220 rapporten uitgebracht. Het NIFP/PBC wil middels dit onderzoek een beter overzicht krijgen van de opvolging van de conclusies en adviezen in deze rapportages door de rechtbank. Binnen deze stage kan een onderzoeksvraag voor een scriptie worden geformuleerd.

Werkzaamheden

De stage vindt plaats bij de afdeling Wetenschap & Opleidingen van het NIFP in Utrecht en betreft primair een wetenschappelijke stage. De stagiair verzamelt vonnissen en maakt (in excel) een overzicht van de conclusies en adviezen van de gedragsdeskundigen en de uitspraak van de rechtbank en/of het Hof. Naast deze werkzaamheden is het ook mogelijk om een scriptie te schrijven. De standplaats van de stage zal in Utrecht zijn en de stagiair werkt mogelijk deels vanuit huis.

Beschikbaarheid

Gezien de omvang van de werkzaamheden zoeken we een student die minimaal 6 maanden bij voorkeur 2,5 tot 3 dagen per week beschikbaar is. Start in september 2024. Indien niet in bezit van een studenten OV-kaart, kun je gebruik maken van een OV-kaart van het NIFP. De stagevergoeding bedraagt 628 euro bruto per maand op basis van 40 uur. Het is de bedoeling dat de stagiair gedurende de gehele stageperiode verbonden is aan de universiteit.

Gevraagde achtergrond

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste masterstudent rechten (bij voorkeur strafrecht), forensische psychologie of criminologie. Andere masterstudenten worden ook uitgenodigd om te solliciteren, waarbij bekendheid met het strafrecht en/of opbouw van strafrechtelijke dossiers een pré is. We zoeken een student die nauwkeurig werkt en zich mondeling en schriftelijk goed weet uit te drukken in de Nederlandse taal.

Sollicitatie

Er kan per e-mail worden gesolliciteerd. Informatie over het project kan verkregen worden via mr. dr. M.M. Prinsen, te bereiken via m.prinsen@dji.minjus.nl Sollicitatiebrieven met CV kunnen worden gericht aan prof. dr. M. Kempes en worden verstuurd naar: opleidingen.nifp@dji.minjus.nl onder vermelding van ‘Project van advies tot vonnis’. Uiterste reactiedatum is 25 juni 2024. Beschrijf duidelijk in je brief wat je beschikbaarheid is en of je van plan bent om op basis van het onderzoek een scriptie te schrijven.