NIFP breidt aantal AIOS-plekken uit

Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen breidt het NIFP het aantal AIOS-plekken uit. Waar we nu acht artsen in opleiding per jaar kennis laten maken met forensische psychiatrie, zijn er vanaf februari 2023 negen reguliere plekken beschikbaar. Locatie PPC Zwolle is sinds het voorjaar van 2023 namelijk ook geregistreerd als geaccrediteerde stageplaats voor AIOS. In oktober a.s. zal hier de eerste AIOS starten.

Het totale aantal van negen stageplekken is daarbij afhankelijk van de instroom flexibel uit te breiden tot twaalf. De stages duren een half jaar of een jaar en vinden ofwel klinisch ofwel meer ambulant plaats. Klinische stages vinden plaats in een penitentiair psychiatrisch centrum of in het Pieter Baan Centrum. Ambulante stages vinden plaats op een van de NIFP-locaties en worden dan gecombineerd met het verrichten van zorgtaken in een reguliere gevangenis.

De opleiding tot pro Justitia-rapporteur wordt integraal aangeboden aan alle AIOS die de keuzestage forensische psychiatrie van een jaar volgen. Zo leiden we ook gelijk nieuwe pro Justitia-rapporteurs op.

Een groot deel van de AIOS die hun stage bij het NIFP hebben afgerond, blijft bij het NIFP werken. De afgelopen vijf jaar heeft bijna 60% een baan bij ons gevonden. Goede begeleiding tijdens de stage, een fijne werkplek, tijd en rust voor het werk, behulpzame collega’s en goed werkgeverschap worden genoemd als redenen om bij ons te blijven werken.

Ineke Maaskant, psychiater bij het NIFP en voormalig AIOS, vertelt over de stage:

Meer weten over de keuzestage forensische psychiatrie? Download de folder hieronder of neem contact op met Sabine Roza, opleider bij het NIFP: s.roza@dji.minjus.nl.