“Ons werk heeft grote impact op de levens van mensen.”

Iedere 2 weken publiceren we een interview uit de reeks over de agenda inhoud 2024. Deze week: kennis. Aan het woord is Maaike Kempes, verantwoordelijk voor het beleidsterrein kennis en hoofd wetenschap en opleidingen bij het NIFP. Hoe kijkt zij terug op de projecten uit de agenda inhoud van vorig jaar en wat staat er komend jaar op de agenda?

Beeld: ©NIFP

Kennis delen

Maaike: “Een van de belangrijkste thema’s van dit beleidsterrein is kennisdeling. Hoe kunnen we dit tussen rapporteurs maar ook tussen onze eigen medewerkers beter laten verlopen? We hebben op onze zeven locaties (het hoofdkantoor meegerekend) zoveel mensen met enorm veel kennis zitten. Hoe kunnen we deze kennis ontsluiten? Onderling is er niet altijd evenveel contact. Het uitwisselen van relevante kennis kan echt nog stukken beter en kan ons werk daarmee echt naar een hoger niveau tillen.

We zijn vorig jaar begonnen met themagroepen op Rapporteursnet. Er is bijvoorbeeld een themagroep tbs, maar ook eentje over risicotaxatie en over jeugd. Deze groepen worden inmiddels goed gevonden. Vooral door rapporteurs, voor relevante literatuur en om vragen te stellen. Onze collega’s van het NIFP haken hier nog niet genoeg op aan.”

“Dit platform is dé manier binnen het NIFP om informatie over de laatste stand van zaken te delen.”

“De specials van Midden-NL zijn inmiddels ook aangesloten, dat is heel positief. Dit platform is echt dé manier binnen het NIFP om informatie over de laatste stand van zaken te delen. Om een voorbeeld te noemen: ik kreeg een vraag van een dienst dat ze een refereerbijeenkomst wilden organiseren over een bepaald thema en of ik nog interessante sprekers wist. Ik heb ze verwezen naar Rapporteursnet, omdat hier alle nieuwste proefschriften en artikelen worden gedeeld. Een ander voorbeeld is dat er laatst een vraag werd gesteld én beantwoord over het bestaan van een risicotaxatie-instrument voor stalkers. Dat is fantastisch, dan zijn meteen 600 rapporteurs op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dat gebied.

De komende jaren hebben we nodig om Rapporteursnet verder te ontwikkelen. Om platform in ieder geval toegankelijker te maken zijn we bezig met het ontwikkelen van een app zodat men ook toegang heeft tot Rapporteursnet als ze in de trein zitten of aan het wachten zijn op de bus. We merken wel dat we al een stuk verder zijn dan drie jaar geleden. De mensen die het kennen gebruiken het ook en hoe meer mensen het gaan gebruiken hoe effectiever het wordt.”

Webinars & podcasts

“We hebben afgelopen jaar drie webinars opgenomen: over parafilie en de behandeling van zedendelinquenten; over het justitiële jeugdlandschap en de behandelmogelijkheden binnen de PIJ-maatregel; en over de aanpak van jeugdige veelplegers. Voor komend jaar willen we onderzoeken of die vorm van kennisoverdracht van meerwaarde is. Het idee is dat je als rapporteur de webinars kan terugkijken wanneer je wilt. Dus als je een keer een rapport moet schrijven over de parafiele stoornis en je denkt, hoe zat dat ook alweer, dan kan je dat makkelijk terugkijken.

Komend jaar zullen we weer drie nieuwe webinars opnemen. In het verlengde hiervan onderzoeken we of podcasts een goed middel zijn voor kennisoverdracht. “

ADHD

“Het afgelopen jaar hebben we gekeken naar de meerwaarde van onderzoek naar ADHD in detentie. Dit is belangrijk onderzoek omdat ADHD vaak invloed heeft op delict-gerelateerde gedragingen. We hebben een screener getest die gebruikt zou kunnen worden zonder dat psychiaters erbij hoeven komen. Aan de hand van deze screener die door de sociaal psychiatrisch verpleegkundige kan worden afgenomen kunnen we relatief goed inschatten bij wie ADHD een rol zou kunnen spelen. Volgend jaar moet in samenwerking met het beleidsterrein zorg bekeken worden in hoeverre dit instrument standaard in het PMO meegenomen kan worden. Begin volgend jaar komt hier een paper over uit, deze wordt geschreven door onze junior onderzoeker Renske Mocking.”

Vrouwelijke geweldplegers

“De toenemende betrokkenheid van vrouwelijke IS-strijders in Nederland de afgelopen jaren, hun terugkeer uit het buitenland en hun impact op de maatschappij roept belangrijke vragen op over een veilige re-integratie. Het NIFP vervult hierin een cruciale rol omdat wij betrokken zijn bij het opstellen van pro Justitia-rapportages, zorg in detentie op de TA en de samenwerking met ketenpartners via bijvoorbeeld MAR. Daarnaast is er nog steeds weinig kennis over vrouwelijke delinquenten in het algemeen.

Hoewel het vormen van klinische indrukken op individueel niveau een essentiële stap in diagnostiek en advisering aangaande onderzochten blijft, vormt ook het afzetten en toetsen van deze indrukken aan de hand van wetenschappelijke kennis over de grotere groep van plegers met gelijksoortige type misdrijf een belangrijk onderdeel van het structureel, professioneel oordeel door gedragsdeskundige over onderzochte.

Komend jaar ontwikkelen we een handreiking (en artikelen) bestaande uit empirische kennis over: (a) psychopathologie bij vrouwelijke daders(waaronder die terroristische daden plegen) en (b) handvatten over een effectieve behandeling/bejegening tijdens hun re-integratietraject.”

“Ons werk heeft grote impact op de levens van mensen.”

Samenwerken

“Al deze onderzoeken worden gedaan door promovendi en onderzoekers op de afdeling wetenschap en opleidingen. Op de website van het NIFP kan je meer lezen over onze onderzoekslijnen en samenwerking met universiteiten en ketenpartners.

Komende jaren blijven we natuurlijk ook werken aan de refereerbijeenkomsten. Een aantal daarvan zijn fysiek op de diensten. Daarvoor kunnen diensten altijd W&O raadplegen, als ze op zoek zijn naar onderwerpen of als ze op zoek zijn naar sprekers. Daarnaast hebben we natuurlijk de online bijeenkomsten en kennisdagen zoals de Rapporteursdag.

Kortom, veel projecten komend jaar, grotendeels in het kader van kennisdeling. Ik ben er mee begonnen en ik sluit er ook graag mee af. Het werk wat wij doen heeft grote impact op de levens van mensen, er hangt veel van af. Op basis van onze adviezen krijgen mensen een maatregel of niet, dat is ingrijpend. Dat kan je alleen doen als je de juiste informatie tot je beschikking hebt. Kennis van de laatste stand van zaken is daarom onontbeerlijk in dit werk. Daar zet ik me samen met mijn collega’s van wetenschap en opleidingen graag voor in.”

De deelagenda van kennis is te vinden in de agenda inhoud 2024, onderaan dit bericht. Hier lees je ook over de plannen van de andere beleidsterreinen. Volgende week publiceren we een interview met Theo Bakkum, over de deelagenda van het beleidsterrein rapportage.

Beeld: ©NIFP