NIFP lanceert www.VERA-2r.nl

Instrument om risico op gewelddadig extremisme in te schatten

Het NIFP heeft een instrument ontwikkeld om een gestructureerd professioneel oordeel te geven over het risico op gewelddadig extremisme en terrorisme: de VERA-2r (Violent Extremist Risk Assessment – versie 2 revisie). Op dinsdag 2 november heeft het NIFP de website www.VERA-2r.nl gelanceerd.

Logo van vera 2r: man en wereldbol omcirkeld door pijl

Het risicotaxatie-instrument VERA-2R helpt om potentieel gewelddadige extremisten in een vroeg stadium te identificeren en te vervolgen.

Het instrument is niet alleen preventief van belang, maar kan ook gebruikt worden om programma’s voor het tegengaan van gewelddadig extremisme te evalueren binnen en buiten detentie.

Forensisch psychiaters en psychologen, medewerkers van de politie en reclassering, de AIVD en de NCTV maken al gebruik van de VERA-2R. In Nederland wordt het instrument de VERA-2R gebruikt bij differentiatievraagstukken op de terroristenafdeling. In tal van andere landen wordt het instrument al ingezet, binnen de EU en bijvoorbeeld in de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore.

Europese database

De Europese Commissie in Brussel erkent de VERA-2R als de meest belovende standaard. Mede op basis daarvan is het NIFP gevraagd om een Europese database tot stand te brengen en om Europese justitiële partners te trainen. In de afgelopen periode zijn vanuit het project meer dan 600 Europese professionals getraind in de VERA-2R.