'De persoon van de verdachte' aangeboden aan president Hoge Raad en burgemeester Almere

Op 3 februari is de nieuwe uitgave van De persoon van de verdachte aangeboden aan de president van de Hoge Raad en de burgemeester van Almere. De uitgave is een aan de actualiteit aangepaste beschrijving van de werkwijze en het onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Het is een vierde, grondig bewerkte druk van het boek dat oorspronkelijk dateert uit 1989.

Arjan van den Nagel
Arjan van den Nagel

In het boek wordt de werkwijze beschreven van het multidisciplinair gedragskundig onderzoek, dat gedurende zes weken bij verdachten in het Pieter Baan Centrum wordt uitgevoerd.

Verdieping voor professionals

Betrokkenen geven aan dat het boek zeer relevant is voor professionals in de strafrechtelijke en forensisch gedragskundige praktijk. Zo stelt prof. Dr. Gerrit Glas (psychiater) dat het boek laat zien hoe de kliniek zich in het maatschappelijke en professionele debat steeds opnieuw legitimeert. Advocaat mr. Job Knoester zegt dat het een echte verdieping biedt voor iedere professional die te maken krijgt met het Pieter Baan Centrum.

Grondige actualisering

Sinds de vorige druk in 2004 zijn het werkveld van de forensische psychiatrie en psychologie en dat van de strafrechtspleging fors veranderd. Ontwikkelingen in het werkveld en belangstelling van professionals en leken maakten een grondige actualisering van de beschrijving van de werkwijze van het PBC-onderzoek dan ook hard nodig.

De persoon van de verdachte wordt uitgegeven door uitgeverij Boom juridisch. De redactie bestaat uit medewerkers van het Nederland Instituut van Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), namelijk Timon den Boer, Hanneke Beekman en Frans Koenraadt.