'Zorg bieden waar de nood hoog is.'

PPC Zwolle zoekt een psychiater.

Het NIFP is voor het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in Zwolle op zoek naar een psychiater. Psychiater Menno van Koningsveld is een van de collega’s op deze locatie.

Hij vertelt waarom hij na 8 jaar nog steeds geboeid wordt door zijn werk.

‘In een PPC heb je uitsluitend te maken met patiënten met een EPA, een ernstige psychiatrische aandoening. Psychiaters zijn schaars. Juist daarom vind ik het prettig me te richten op een patiëntengroep bij wie de nood hoog is.’

Behandelrelatie tot stand brengen

Menno werkt 32 jaar in de psychiatrie waarvan inmiddels 24 jaar als psychiater. Acht jaar dus bij het PPC, daarvoor een FPK maar ook een lange periode in de GGZ. Wat valt hem op?

‘In het PPC heb ik veel meer tijd voor mijn patiënten. De relatie die je met hen hebt is ook heel anders. Ze zijn daar in het kader van een straf, komen niet vrijwillig naar jou toe en zitten lang niet altijd op een behandeling te wachten. Dankbaarheid, dat hoef je in eerste instantie niet te verwachten. Maar dat motiveert mij juist. Als het mij toch lukt een behandelrelatie tot stand te brengen met een heel ingewikkelde patiënt, dan kan ik daar echt voldoening uit halen.’

Veiligheid bovenaan

Om als psychiater in een PPC te werken, moet je goed kunnen samenwerken. Je hebt veel mensen om je heen, in verschillende functies en van verschillende niveaus. ‘Een PPC binnenstappen met de houding ‘Ik ben de dokter, ik bepaal wat er hier gebeurt’ heeft niet zo veel zin. De vestigingsdirecteur, die is de baas. Veiligheid staat sowieso bovenaan in een inrichting van justitie. Soms wringt dat, de relatie tussen beveiligen en behandelen. Daar moet je tegen kunnen, en je moet het behandelbelang steeds weer op een goede manier onder de aandacht van de collega’s brengen.’

Onvoorspelbaar

De mensen die Menno behandelt kampen over het algemeen met geheel andere problematiek dan de patiënten die hij in de GGZ zag. ‘Het is een zware zo niet de zwaarste categorie. Ernstige persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, psychotische stoornissen maar vaak ook een combinatie daarvan. De doelgroep is onvoorspelbaar. Als een patiënt veel problemen geeft en bijvoorbeeld agressief is, dan kan je zo maar de hele dag met diegene bezig zijn. Als psychiater moet je flexibel zijn, je weet vaak niet van tevoren hoe je dag eruitziet.’

Maatschappelijk belang

Voor Menno is het belang van de patiënt en het recht op een goede behandeling een belangrijke drijfveer in zijn werk. Maar hij beseft zich ook dat wat hij doet een breder maatschappelijk doel dient. ‘Als je iemand met psychische problemen op cel zet en misschien nog iets sederends geeft maar verder niets met hem doet, dan knapt hij sowieso niet op. De juiste behandeling kan iemand minder gevaarlijk maken, de kans op recidive verkleinen. Die twee soms conflicterende aspecten maken een functie zoals die van mij op deze plek juist zo boeiend.’

Heeft het PPC in Zwolle als locatie nog andere pluspunten? ‘Naast een leuk, multidisciplinair team? Van het gebouw of het gebied waar we gevestigd zijn moeten wij het niet hebben. Voor de meeste justitiële inrichtingen geldt dat zij doorgaans niet al te schilderachtig zijn gelegen. Aan de andere kant: je zit vlak bij het prachtige centrum van Zwolle, mooi centraal gelegen en met alle voorzieningen die je maar kunt wensen.’