28 april Behandeling van zedendelinquenten in de Van der Hoevenkliniek

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online, via Zoom

Tijdens deze refereeravond bespreken we onder leider van psychiater Jelle Troelstra de behandeling van zedendelinquenten in de tbs (Van der Hoevenkliniek) en de Kortdurende Klinische Behandeling (afdeling Vrouwjutte van de Van der Hoevenkliniek). Hierbij zal ook de medicamenteuze behandeling aan bod komen.

Bij de behandeling van zedendelinquenten is met psychotherapie vaak een goed resultaat te behalen. In de gevallen dat er desondanks een hoog recidiverisico blijft bestaan is aanvullende medicamenteuze therapie mogelijk. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de bekende (bij)werkingen van ssri’s en antipsychotica op de seksualiteit.

De effecten hiervan zijn niet bij iedereen voldoende sterk. Hormonale libidoremming met androgeendeprivatietherapie of drangremmende behandeling met naltrexon kan dan tot een voldoende laag recidiverisico leiden.

We bespreken:

  •     De psychobiologie van het tot stand komen van seksueel (delict)gedrag.
  •     De wijze waarop medicatie invloed kan hebben op dit gedrag.
  •     De verschillende soorten hormonale libidoremming en de indicaties hiervoor.
  •     De belangrijkste bijwerkingen en risico’s van androgeendeprivatietherapie.
  •     Het drangremmende effect van naltrexon.

Spreker

Jelle Troelstra is psychiater bij de Van der Hoevenkliniek. Hij is opleider Psychiatrie & Stage Forensische Psychiatrie bij de Van der Hoevenkliniek en Polikliniek de Waag Utrecht.

Aanmelden

Aanmelden kan via Rapporteursnet.